Azərbaycan Milli Ensiklopediyası
VIII CİLD (ENOLLAR - FEDDİN Konstantin Aleksandroviç)
    ENTEROPEPTİDAZA

    ENTEROPEPTİDÁZA (qәdim  yun. έντερον – bağırsaq + πεπτος – bişirilmiş, hәzm olunmuş), enterokinaza – endopeptidazalar qrupundan olan proteolitik ferment; tәrkibindә karbohidratlar (35% qlikoproteid) olan mürәkkәb zülal. Bәzi mәmәli heyvanlarda vә insanda tapılmışdır.

    E. onikibarmaq bağırsağın selikli qişa hüceyrәlәri tәrәfindәn hasil edilir vә mәdәaltı vәzinin şirәsi ilә daxil olan tripsinogeni zülalları parçalayan aktiv tripsin fermentinә çevirir. Bu zaman әmәlә gәlәn tripsin öz növbәsindә tripsinogeni vә mәdәaltı vәzi şirәsinin bütün digәr proteolitik fermentlәrini aktivlәşdirir. Fermentativ xassәsi özünü ancaq qәlәvi mühitdә büruzә verir. E.-nın miqdarı çox az olduğundan onun qidanın hәzmindә bilavasitә iştirak etmәsi cüzidir, hәddәn artıq çatışmadıqda diareya, steatoreya, arıqlama, anemiya, zülal mübadilәsinin pozulması, hәzm pozuntusu baş verir.

Sərlövhə: Azərbaycan Milli Ensiklopediyası, “Azərbaycan” xüsusi cildi (Azərbaycan dilində)
Nəşriyyat: "Azərbaycan Milli Ensiklopediyası" Elmi Mərkəzi
Nəşr yeri: Bakı
Nəşr ili: 2007
ISBN: 978-9952-441-01-7
Səhifələrin sayı: 881
Sərlövhə: Azərbaycan Milli Ensiklopediyası, I CİLD
Nəşriyyat: "Azərbaycan Milli Ensiklopediyası" Elmi Mərkəzi
Nəşr yeri: Bakı
Nəşr ili: 2009
ISBN: 978-9952-441-02-4
Səhifələrin sayı: 608
Sərlövhə: Azərbaycan Milli Ensiklopediyası, II CİLD
Nəşriyyat: "Azərbaycan Milli Ensiklopediyası" Elmi Mərkəzi
Nəşr yeri: Bakı
Nəşr ili: 2010
ISBN: 978-9952-441-05-5
Səhifələrin sayı: 604
Sərlövhə: Azərbaycan Milli Ensiklopediyası, III CİLD
Nəşriyyat: "Azərbaycan Milli Ensiklopediyası" Elmi Mərkəzi
Nəşr yeri: Bakı
Nəşr ili: 2011
ISBN: 978-9952-441-07-9
Səhifələrin sayı: 604
Sərlövhə: Azərbaycan Milli Ensiklopediyası, “Azərbaycan” xüsusi cildi (rus dilində)
Nəşriyyat: "Azərbaycan Milli Ensiklopediyası" Elmi Mərkəzi
Nəşr yeri: Bakı
Nəşr ili: 2012
ISBN: 978-9952-441-01-7
Səhifələrin sayı: 881
Sərlövhə: Azərbaycan Milli Ensiklopediyası, IV CİLD
Nəşriyyat: "Azərbaycan Milli Ensiklopediyası" Elmi Mərkəzi
Nəşr yeri: Bakı
Nəşr ili: 2013
ISBN: 978-9952-441-03-1
Səhifələrin sayı: 608
Sərlövhə: Azərbaycan Milli Ensiklopediyası, V CİLD
Nəşriyyat: "Azərbaycan Milli Ensiklopediyası" Elmi Mərkəzi
Nəşr yeri: Bakı
Nəşr ili: 2014
ISBN: 978-9952-441-10-9
Səhifələrin sayı: 592
Sərlövhə: Azərbaycan Milli Ensiklopediyası, VI CİLD
Nəşriyyat: "Azərbaycan Milli Ensiklopediyası" Elmi Mərkəzi
Nəşr yeri: Bakı
Nəşr ili 2015
ISBN: 978-9952-441-11-6
Səhifələrin sayı: 608
ENOLLAR – FEDDİN Konstantin Aleksandroviç
    ENTEROPEPTİDAZA

    ENTEROPEPTİDÁZA (qәdim  yun. έντερον – bağırsaq + πεπτος – bişirilmiş, hәzm olunmuş), enterokinaza – endopeptidazalar qrupundan olan proteolitik ferment; tәrkibindә karbohidratlar (35% qlikoproteid) olan mürәkkәb zülal. Bәzi mәmәli heyvanlarda vә insanda tapılmışdır.

    E. onikibarmaq bağırsağın selikli qişa hüceyrәlәri tәrәfindәn hasil edilir vә mәdәaltı vәzinin şirәsi ilә daxil olan tripsinogeni zülalları parçalayan aktiv tripsin fermentinә çevirir. Bu zaman әmәlә gәlәn tripsin öz növbәsindә tripsinogeni vә mәdәaltı vәzi şirәsinin bütün digәr proteolitik fermentlәrini aktivlәşdirir. Fermentativ xassәsi özünü ancaq qәlәvi mühitdә büruzә verir. E.-nın miqdarı çox az olduğundan onun qidanın hәzmindә bilavasitә iştirak etmәsi cüzidir, hәddәn artıq çatışmadıqda diareya, steatoreya, arıqlama, anemiya, zülal mübadilәsinin pozulması, hәzm pozuntusu baş verir.

    ENTEROPEPTİDAZA

    ENTEROPEPTİDÁZA (qәdim  yun. έντερον – bağırsaq + πεπτος – bişirilmiş, hәzm olunmuş), enterokinaza – endopeptidazalar qrupundan olan proteolitik ferment; tәrkibindә karbohidratlar (35% qlikoproteid) olan mürәkkәb zülal. Bәzi mәmәli heyvanlarda vә insanda tapılmışdır.

    E. onikibarmaq bağırsağın selikli qişa hüceyrәlәri tәrәfindәn hasil edilir vә mәdәaltı vәzinin şirәsi ilә daxil olan tripsinogeni zülalları parçalayan aktiv tripsin fermentinә çevirir. Bu zaman әmәlә gәlәn tripsin öz növbәsindә tripsinogeni vә mәdәaltı vәzi şirәsinin bütün digәr proteolitik fermentlәrini aktivlәşdirir. Fermentativ xassәsi özünü ancaq qәlәvi mühitdә büruzә verir. E.-nın miqdarı çox az olduğundan onun qidanın hәzmindә bilavasitә iştirak etmәsi cüzidir, hәddәn artıq çatışmadıqda diareya, steatoreya, arıqlama, anemiya, zülal mübadilәsinin pozulması, hәzm pozuntusu baş verir.