Azərbaycan Milli Ensiklopediyası
VIII CİLD (ENOLLAR - FEDDİN Konstantin Aleksandroviç)
    ƏRZAQ MƏHSULLARININ DONDURULMASI

    ƏRZAQ   MƏHSULLARININ DONDURULMASI – әrzağın temp-runun onun şirәsinin donduğu temp-rdan aşağı temp-ra salınması üsulu ilә konservlәşdirilmәsi. Bu temp-r hәddi әt üçün –0,6°-dәn –1,2°Cyәdәk, süd üçün –0,55°C, yumurta üçün – 0,5°C, balıq üçün –0,6°-dәn –2°C-yәdәkdir. Bu zaman әrzağın tәrkibindәki bütün su donur, mikrofloranın hәyat fәaliyyәti vә fermentlәrin aktivliyi tamamilә dayanır. Nәticәdә temp-run hәmişә bu cür aşağı vәziyyәtdә qalması şәrti ilә әrzaq öz ilkin keyfiyyәtini uzun müddәt saxlaya bilir. Ət, balıq, meyvә, gilәmeyvә, tәrәvәz, şirniyyat mәmulatları, yarımfabrikatlar (әt, balıq vә s. mәhsullardan), desertlәr, şirәlәr vә s. dondurulur. Ə.m.d.-nın әsas üsulları: әrzağın soyuducu agentlә birbaşa әlaqәsi olmadan (mәs., әrzaq soyudulan metal sәthin üzәrinә qoyulur); soyuq hava üfürmәklә (soyuducu kameradan, yaxud dar tuneldәn keçәn soyudulmuş hava güclü ventilyator vasitәsilә böyük sürәtlә verilir); soyuducu agentlәrә (maye azot, freon vә s.) daldırılmaqla. Sonuncu üsulla çox aşağı temp-rlar әldә etmәk olur (maye azotda –195°Cyәdәk). Bәzi hallarda (mәs., balığın dondurulması zamanı) hermetik polimer qablaşdırmalı әrzağı mayeyә (mәs., xlorid-kalsium mәhluluna) daldıraraq, yaxud donmayan mәhlul (mәs., xörәk duzu mәhlulu) ilә sulayaraq yaş dondurulma tәtbiq edilir. Dondurulmuş әrzağın yüksәk keyfiyyәtdә qalması üçün hava ilә tәmasının qarşısını almaq mәqsәdilә әrzaq qablaşdırılmalıdır, refrijerator vaqonları, yaxud avtoqatarlarında nәql edilmәli vә soyuducularda saxlanılmalıdır.

Sərlövhə: Azərbaycan Milli Ensiklopediyası, “Azərbaycan” xüsusi cildi (Azərbaycan dilində)
Nəşriyyat: "Azərbaycan Milli Ensiklopediyası" Elmi Mərkəzi
Nəşr yeri: Bakı
Nəşr ili: 2007
ISBN: 978-9952-441-01-7
Səhifələrin sayı: 881
Sərlövhə: Azərbaycan Milli Ensiklopediyası, I CİLD
Nəşriyyat: "Azərbaycan Milli Ensiklopediyası" Elmi Mərkəzi
Nəşr yeri: Bakı
Nəşr ili: 2009
ISBN: 978-9952-441-02-4
Səhifələrin sayı: 608
Sərlövhə: Azərbaycan Milli Ensiklopediyası, II CİLD
Nəşriyyat: "Azərbaycan Milli Ensiklopediyası" Elmi Mərkəzi
Nəşr yeri: Bakı
Nəşr ili: 2010
ISBN: 978-9952-441-05-5
Səhifələrin sayı: 604
Sərlövhə: Azərbaycan Milli Ensiklopediyası, III CİLD
Nəşriyyat: "Azərbaycan Milli Ensiklopediyası" Elmi Mərkəzi
Nəşr yeri: Bakı
Nəşr ili: 2011
ISBN: 978-9952-441-07-9
Səhifələrin sayı: 604
Sərlövhə: Azərbaycan Milli Ensiklopediyası, “Azərbaycan” xüsusi cildi (rus dilində)
Nəşriyyat: "Azərbaycan Milli Ensiklopediyası" Elmi Mərkəzi
Nəşr yeri: Bakı
Nəşr ili: 2012
ISBN: 978-9952-441-01-7
Səhifələrin sayı: 881
Sərlövhə: Azərbaycan Milli Ensiklopediyası, IV CİLD
Nəşriyyat: "Azərbaycan Milli Ensiklopediyası" Elmi Mərkəzi
Nəşr yeri: Bakı
Nəşr ili: 2013
ISBN: 978-9952-441-03-1
Səhifələrin sayı: 608
Sərlövhə: Azərbaycan Milli Ensiklopediyası, V CİLD
Nəşriyyat: "Azərbaycan Milli Ensiklopediyası" Elmi Mərkəzi
Nəşr yeri: Bakı
Nəşr ili: 2014
ISBN: 978-9952-441-10-9
Səhifələrin sayı: 592
Sərlövhə: Azərbaycan Milli Ensiklopediyası, VI CİLD
Nəşriyyat: "Azərbaycan Milli Ensiklopediyası" Elmi Mərkəzi
Nəşr yeri: Bakı
Nəşr ili 2015
ISBN: 978-9952-441-11-6
Səhifələrin sayı: 608
ENOLLAR – FEDDİN Konstantin Aleksandroviç
    ƏRZAQ MƏHSULLARININ DONDURULMASI

    ƏRZAQ   MƏHSULLARININ DONDURULMASI – әrzağın temp-runun onun şirәsinin donduğu temp-rdan aşağı temp-ra salınması üsulu ilә konservlәşdirilmәsi. Bu temp-r hәddi әt üçün –0,6°-dәn –1,2°Cyәdәk, süd üçün –0,55°C, yumurta üçün – 0,5°C, balıq üçün –0,6°-dәn –2°C-yәdәkdir. Bu zaman әrzağın tәrkibindәki bütün su donur, mikrofloranın hәyat fәaliyyәti vә fermentlәrin aktivliyi tamamilә dayanır. Nәticәdә temp-run hәmişә bu cür aşağı vәziyyәtdә qalması şәrti ilә әrzaq öz ilkin keyfiyyәtini uzun müddәt saxlaya bilir. Ət, balıq, meyvә, gilәmeyvә, tәrәvәz, şirniyyat mәmulatları, yarımfabrikatlar (әt, balıq vә s. mәhsullardan), desertlәr, şirәlәr vә s. dondurulur. Ə.m.d.-nın әsas üsulları: әrzağın soyuducu agentlә birbaşa әlaqәsi olmadan (mәs., әrzaq soyudulan metal sәthin üzәrinә qoyulur); soyuq hava üfürmәklә (soyuducu kameradan, yaxud dar tuneldәn keçәn soyudulmuş hava güclü ventilyator vasitәsilә böyük sürәtlә verilir); soyuducu agentlәrә (maye azot, freon vә s.) daldırılmaqla. Sonuncu üsulla çox aşağı temp-rlar әldә etmәk olur (maye azotda –195°Cyәdәk). Bәzi hallarda (mәs., balığın dondurulması zamanı) hermetik polimer qablaşdırmalı әrzağı mayeyә (mәs., xlorid-kalsium mәhluluna) daldıraraq, yaxud donmayan mәhlul (mәs., xörәk duzu mәhlulu) ilә sulayaraq yaş dondurulma tәtbiq edilir. Dondurulmuş әrzağın yüksәk keyfiyyәtdә qalması üçün hava ilә tәmasının qarşısını almaq mәqsәdilә әrzaq qablaşdırılmalıdır, refrijerator vaqonları, yaxud avtoqatarlarında nәql edilmәli vә soyuducularda saxlanılmalıdır.

    ƏRZAQ MƏHSULLARININ DONDURULMASI

    ƏRZAQ   MƏHSULLARININ DONDURULMASI – әrzağın temp-runun onun şirәsinin donduğu temp-rdan aşağı temp-ra salınması üsulu ilә konservlәşdirilmәsi. Bu temp-r hәddi әt üçün –0,6°-dәn –1,2°Cyәdәk, süd üçün –0,55°C, yumurta üçün – 0,5°C, balıq üçün –0,6°-dәn –2°C-yәdәkdir. Bu zaman әrzağın tәrkibindәki bütün su donur, mikrofloranın hәyat fәaliyyәti vә fermentlәrin aktivliyi tamamilә dayanır. Nәticәdә temp-run hәmişә bu cür aşağı vәziyyәtdә qalması şәrti ilә әrzaq öz ilkin keyfiyyәtini uzun müddәt saxlaya bilir. Ət, balıq, meyvә, gilәmeyvә, tәrәvәz, şirniyyat mәmulatları, yarımfabrikatlar (әt, balıq vә s. mәhsullardan), desertlәr, şirәlәr vә s. dondurulur. Ə.m.d.-nın әsas üsulları: әrzağın soyuducu agentlә birbaşa әlaqәsi olmadan (mәs., әrzaq soyudulan metal sәthin üzәrinә qoyulur); soyuq hava üfürmәklә (soyuducu kameradan, yaxud dar tuneldәn keçәn soyudulmuş hava güclü ventilyator vasitәsilә böyük sürәtlә verilir); soyuducu agentlәrә (maye azot, freon vә s.) daldırılmaqla. Sonuncu üsulla çox aşağı temp-rlar әldә etmәk olur (maye azotda –195°Cyәdәk). Bәzi hallarda (mәs., balığın dondurulması zamanı) hermetik polimer qablaşdırmalı әrzağı mayeyә (mәs., xlorid-kalsium mәhluluna) daldıraraq, yaxud donmayan mәhlul (mәs., xörәk duzu mәhlulu) ilә sulayaraq yaş dondurulma tәtbiq edilir. Dondurulmuş әrzağın yüksәk keyfiyyәtdә qalması üçün hava ilә tәmasının qarşısını almaq mәqsәdilә әrzaq qablaşdırılmalıdır, refrijerator vaqonları, yaxud avtoqatarlarında nәql edilmәli vә soyuducularda saxlanılmalıdır.