Azərbaycan Milli Ensiklopediyası
IX CİLD (FEDİNQ - EMİN)
    FOSFORİT UNU 

    FOSFORİT UNU – fosfor gübrәlәrinin növlәrindәn biri. Boz vә ya qonur rәngli narın dispers toz; suda hәll olmur, limon, alma vә digәr zәif turşularda pis, HCl vә HNO3 qarışığında tam hәll olur. Tәrkibindә P2O5-in miqdarı bir qayda olaraq 19–30% tәşkil edir. Əsas fosfattәrkibli komponenti kalsium-ortofosfatdır vә bitkilәrin çәtin mәnimsәdiyi Ca3(PO4)2·CaCO3-ün cüzi miqdarda 3Ca3(PO4)2·CaF2, Fe, Al vә d. qarışığı halında olur.


    F.u. jelvak, balıqqulağı vә bir sıra karst sırası fosforitlәri (vә ya onların mәhsullarının zәnginlәşdirilmәsindәn) xırdalamaqla istehsal edilir. Xammal (gübrә kimi bilavasitә tәtbiqi üçün) aşağıdakı kimi qiymәtlәndirilir: limon vә ya qarışqa turşusunun 2%-li mәhlulunda P2O5 kütlәcә azı 60% hәll olmalıdır.

     

    F.u. payız şumunda әsas gübrә kimi istifadә edilir. Küllü, turş, boz meşә, bataqlıq vә yuyulmuş qara torpaqlarda daha sәmәrәlidir. F.u., hәmçinin digәr gübrәlәrlә (mәs., kalium gübrәlәri) qarışıq halda tәtbiq edilir. Uzun müddәtli tәsir etmәsi, yaprıxmaması, yaxşı sәpilmәsi, maya dәyәrinin aşağı olması vә ekoloji tәhlükәsizliyi onun üstünlüklәri, çox tozlanması isә çatışmazlığıdır.

Sərlövhə: Azərbaycan Milli Ensiklopediyası, “Azərbaycan” xüsusi cildi (Azərbaycan dilində)
Nəşriyyat: "Azərbaycan Milli Ensiklopediyası" Elmi Mərkəzi
Nəşr yeri: Bakı
Nəşr ili: 2007
ISBN: 978-9952-441-01-7
Səhifələrin sayı: 881
Sərlövhə: Azərbaycan Milli Ensiklopediyası, I CİLD
Nəşriyyat: "Azərbaycan Milli Ensiklopediyası" Elmi Mərkəzi
Nəşr yeri: Bakı
Nəşr ili: 2009
ISBN: 978-9952-441-02-4
Səhifələrin sayı: 608
Sərlövhə: Azərbaycan Milli Ensiklopediyası, II CİLD
Nəşriyyat: "Azərbaycan Milli Ensiklopediyası" Elmi Mərkəzi
Nəşr yeri: Bakı
Nəşr ili: 2010
ISBN: 978-9952-441-05-5
Səhifələrin sayı: 604
Sərlövhə: Azərbaycan Milli Ensiklopediyası, III CİLD
Nəşriyyat: "Azərbaycan Milli Ensiklopediyası" Elmi Mərkəzi
Nəşr yeri: Bakı
Nəşr ili: 2011
ISBN: 978-9952-441-07-9
Səhifələrin sayı: 604
Sərlövhə: Azərbaycan Milli Ensiklopediyası, “Azərbaycan” xüsusi cildi (rus dilində)
Nəşriyyat: "Azərbaycan Milli Ensiklopediyası" Elmi Mərkəzi
Nəşr yeri: Bakı
Nəşr ili: 2012
ISBN: 978-9952-441-01-7
Səhifələrin sayı: 881
Sərlövhə: Azərbaycan Milli Ensiklopediyası, IV CİLD
Nəşriyyat: "Azərbaycan Milli Ensiklopediyası" Elmi Mərkəzi
Nəşr yeri: Bakı
Nəşr ili: 2013
ISBN: 978-9952-441-03-1
Səhifələrin sayı: 608
Sərlövhə: Azərbaycan Milli Ensiklopediyası, V CİLD
Nəşriyyat: "Azərbaycan Milli Ensiklopediyası" Elmi Mərkəzi
Nəşr yeri: Bakı
Nəşr ili: 2014
ISBN: 978-9952-441-10-9
Səhifələrin sayı: 592
Sərlövhə: Azərbaycan Milli Ensiklopediyası, VI CİLD
Nəşriyyat: "Azərbaycan Milli Ensiklopediyası" Elmi Mərkəzi
Nəşr yeri: Bakı
Nəşr ili 2015
ISBN: 978-9952-441-11-6
Səhifələrin sayı: 608
FEDİNQ – EMİN
    FOSFORİT UNU 

    FOSFORİT UNU – fosfor gübrәlәrinin növlәrindәn biri. Boz vә ya qonur rәngli narın dispers toz; suda hәll olmur, limon, alma vә digәr zәif turşularda pis, HCl vә HNO3 qarışığında tam hәll olur. Tәrkibindә P2O5-in miqdarı bir qayda olaraq 19–30% tәşkil edir. Əsas fosfattәrkibli komponenti kalsium-ortofosfatdır vә bitkilәrin çәtin mәnimsәdiyi Ca3(PO4)2·CaCO3-ün cüzi miqdarda 3Ca3(PO4)2·CaF2, Fe, Al vә d. qarışığı halında olur.


    F.u. jelvak, balıqqulağı vә bir sıra karst sırası fosforitlәri (vә ya onların mәhsullarının zәnginlәşdirilmәsindәn) xırdalamaqla istehsal edilir. Xammal (gübrә kimi bilavasitә tәtbiqi üçün) aşağıdakı kimi qiymәtlәndirilir: limon vә ya qarışqa turşusunun 2%-li mәhlulunda P2O5 kütlәcә azı 60% hәll olmalıdır.

     

    F.u. payız şumunda әsas gübrә kimi istifadә edilir. Küllü, turş, boz meşә, bataqlıq vә yuyulmuş qara torpaqlarda daha sәmәrәlidir. F.u., hәmçinin digәr gübrәlәrlә (mәs., kalium gübrәlәri) qarışıq halda tәtbiq edilir. Uzun müddәtli tәsir etmәsi, yaprıxmaması, yaxşı sәpilmәsi, maya dәyәrinin aşağı olması vә ekoloji tәhlükәsizliyi onun üstünlüklәri, çox tozlanması isә çatışmazlığıdır.

    FOSFORİT UNU 

    FOSFORİT UNU – fosfor gübrәlәrinin növlәrindәn biri. Boz vә ya qonur rәngli narın dispers toz; suda hәll olmur, limon, alma vә digәr zәif turşularda pis, HCl vә HNO3 qarışığında tam hәll olur. Tәrkibindә P2O5-in miqdarı bir qayda olaraq 19–30% tәşkil edir. Əsas fosfattәrkibli komponenti kalsium-ortofosfatdır vә bitkilәrin çәtin mәnimsәdiyi Ca3(PO4)2·CaCO3-ün cüzi miqdarda 3Ca3(PO4)2·CaF2, Fe, Al vә d. qarışığı halında olur.


    F.u. jelvak, balıqqulağı vә bir sıra karst sırası fosforitlәri (vә ya onların mәhsullarının zәnginlәşdirilmәsindәn) xırdalamaqla istehsal edilir. Xammal (gübrә kimi bilavasitә tәtbiqi üçün) aşağıdakı kimi qiymәtlәndirilir: limon vә ya qarışqa turşusunun 2%-li mәhlulunda P2O5 kütlәcә azı 60% hәll olmalıdır.

     

    F.u. payız şumunda әsas gübrә kimi istifadә edilir. Küllü, turş, boz meşә, bataqlıq vә yuyulmuş qara torpaqlarda daha sәmәrәlidir. F.u., hәmçinin digәr gübrәlәrlә (mәs., kalium gübrәlәri) qarışıq halda tәtbiq edilir. Uzun müddәtli tәsir etmәsi, yaprıxmaması, yaxşı sәpilmәsi, maya dәyәrinin aşağı olması vә ekoloji tәhlükәsizliyi onun üstünlüklәri, çox tozlanması isә çatışmazlığıdır.